ANLAT KÜLTÜR TURIZM TANITMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞI TÜZÜĞü
KURULUŞ TARIHI 1990
1. DERNEĞİN ADI: Ahlat Kültür Turizm Tanıtıma ve Yardımlaşma Derneği'dir
2. DERNEĞİN ADRESI: Haseki tramvay durağı karşısı Millet Caddesi Sarıkaya Apartmanı No 52/ 2 Haseki Fatih / İSTANBUL'dur
3. DERNEĞİN AMACI:
Dernek Ahlat'ın tarihi kültürel ve Turizm varlıklarını tüm yurt çapında tanıtmak yaşatmak ve bu konularda çaba ve faaliyet yürütmek Ahlat'ın turistik değerlerini yapısını değerlendirmek tanımını sağlamak rozet amblem türü semboller bastırmak Ahlat'ın tarihi ve kültürel kimliğini tam anlamıyla ortaya çıkaracak yönde kaynaklar araştırmak. Bu amaçla bilimsel çevrelerle iş Birliği'nde bulunmak panel ve sempozyum ve konferanslar düzenlemek.
Ahlat yöresinin el sanatları folklörler ve benzeri değerlerini yaşatmak tanıtmak ve sergileme faaliyetlerinde bulunmak.
Üyeleri arasında derneğin amaçları doğrultusunda yardımlaşma, dayanışma şekillerinde aidat, bağış, yardım toplamak, dağıtmak derneğin mali bakımdan kendine yetebilmesi amacıyla faaliyet yürütebilmek gece tertiplemek ve gezi düzenleyen, düzenlemek, rozet, amblem bastırmak, gecelerde piyango tertiplemek, bağış ve yardım makbuzları basmak suretiyle gelir elde etmek.
Geçmiş yıllarda Ahlat'ta yaşanan şenlikleri yeniden canlandırmak için Ahlat'ta mevcut yerel yönetim ve kültürel amaçlı derneklerle işbirliğinde bulunmak başka şehirlerde aynı amaçlı derneklerle ortaklaşa çabalarda bulunmak ve amaç doğrultusunda faaliyet yürütmek.
Derneğin amaçlarını gerçekleştirilmek üzere ihtiyaç duyulan gelirleri temin etmek için iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler, kooperatifler kurmak ve işletmek, mevcutta kurulmuş ve/veya gelecekte kurulacak olan şirketlere, ticari ve sanayi işletmelerine, kooperatiflere ortak olarak katılmak.
4. DERNEĞİN YETKILERI:
Dernek, yukarıda açıklanan amaçlarını gerçekleştirmek için bizzat veya aynı amaçlı kuruluşlarla müştereken yasalar çerçevesinde mülk edinme inşaat yapma ya her türlü tasarrufa amaçları doğrultusunda faaliyetlerini icra etmeye, iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler, kooperatifler kurmaya ve işletmeye, mevcutta kurulmuş ve/veya gelecekte kurulacak olan şirketlere, ticari ve sanayi işletmelerine, kooperatiflere ortak olarak katılmak yollarıyla hizmet yürütmeye yetkilidir.
5. DERNEK KURUCULARI:
. Hüseyin ERIŞ
. Cemil AYDOĞAN
. Tahsin Yaşar ÖZTÜRK
. Rahmi AKIŞIK
. Ahmet Taner YILDIRIM
. Sadullah SAYIN
. Sema GÜRBÜZ
6. DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA ŞEKILLERI:
Türk vatandaşı olan, 18 yaşını bitirmiş, medeni hakları kullanma ehliyetine haiz, derneğin amacını gerçekleştirecek özellikleri taşıyan tüzükteki amaç ve gayeleri benimseyen ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis veya şeref haysiyet tartan suçtan mahkum olmayan 2 asil üye tarafından takdim edilen herkes derneğe üye olabilir.
Asıl üyelik sıfatı yönetim kurulu kararı ile belirlenir.
Derneğin amaç ve gayesine hizmet etmiş, derneğe faydalar sağlamış kişiler Dernek yönetim kurulunca Fahri üyelik ünvanı ile onurlandırır.
Her üye yazı ile bildirilmek suretiyle dernekten çıkabilir, istifa eden üye birikmiş aidat borcunu ödemekle yükümlüdür.
Dernek amacına aykırı davranışlarda bulunan ve üyeliğe devamına yasal bakımdan imkan kalmayan üyeler yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.
Üye defterlerindeki adresine taahhütle mektupla yapılan duyuruya rağmen aidat Borcunu ödemeyen üye dernekten çıkartılabilir. Çıkarılan üye aidat borcunu ödemekle yükümlüdür her işe eşit haklara sahiptir üyeler arasında ayncalık söz konusu değildir.
Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır Fahri üyeler istedikleri zaman aidat verebilir. Fahri üyelerin oy hakkı yoktur.
7. DERNEĞIN ORGANLARI Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir
1- Genel kurul
2- Yönetim kurulu
3- Denetleme Kurulu
GENEL KURUL
Genel kurul Derneğin en yetkili kurul organı olup derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.
1- Bu tüzükte ile belli edilen zamanda olağan
2- Yönetim ve denetim kurulunun yeterli görüldüğü hallerde veya Dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde olağanüstü toplanır. Olağan genel kurul 2 yılda bir MART ayı içerisinde yönetim kurulunca belirlenecek gün ve saatte toplanır, Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
Yönetim kurulu genel kurulu toplantıya çağırmazsa üyelerden birinin başvurusu üzerine sul üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Yönetim kurulu Dernek tüzüğüne göre genel kurulu katılma Hakkı bulunan üyeleri tt% düzenler genel kurula katılma Hakkı bulunan üyeler en az Onbeş gün önceden toplantı günü "b$,,#/p( ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildiri üyenin bildirdiği elektronik posta adresine veya Iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanmak suretiyle toplantıya çağrılır.
Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün saat ve yerde toplanacağı da belirtilir ilk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az altmış günden fazla olamaz.
Toplantı çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa bu durum geri bırakma sebepleri de bildirmek suretiyle ilk toplantı için yapılan Çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. ikinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde yapılması zorunludur üyeler ikinci toplantıya 1. Fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Genel kurul katılma hakkı bulunan üyelerin Salt çoğunluğunun tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımı ile toplanır, çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının 2 katından az olamaz.
Genel kurula katılma Hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir, üyeler yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayıda sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek Divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda oy kullanan üyelerin Divan heyetine kimliklerini göstermeleri hazır olanlar listesindeki isimlerinin karşılığını imzalamaları zorunludur .
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması Divan başkanına aittir.
Genel kurulda yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır Onursal üyeler genel kurul toplantısına katılabilir ancak oy kullanamaz.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır toplantı ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanlığına teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı Bu belgeleri korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna 7 gün içerisinde teslim edilmekle sorumludur.
Genel kurulda aksi karar alınmamışsa oylamalar açık olarak yapılır. Açık Oylamada Başkanın belirteceği yöntem uygulanır.
Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtlar ve oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.
Genel Kurul kararları toplantıya katılan üyelerin Salt çoğunluğu ile alınır şu kadar ki tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Genel kurul aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1) Dernek organlarının seçilmesi ,
2) Dernek tüzüğünün değiştirilmesi ,
3) yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,
4) yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp Aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
5) Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi ,
6) yönetim kurulunca Dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip Aynen veya değiştirilerek onaylanması ,
7) Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek yolluk tazminat ile Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi ,
8) Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,
9) Derneğin uluslararası faaliyette bulunması yurt dışındaki Dernek kuruluşlarına üye olarak katılması, ve ayrılması
10) Derneğin Vakıf kurması ,
11) Derneğin Fesih edilmesi ,
12) Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması ,
13) Mevzuatta genel kurulunca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi genel kurul derneğin diğer organlarını denetler ve Onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir .
Genel kurul üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.
YÖNETIM KURULU
Dernek üyelerinden 29 (yirmi dokuz ) kişi sayıda üye yönetim kurulu asıl üyeliğin kişi sayıda üye de yönetim kurulu yedek üyeliğine genel kurulunca seçilir.
Yönetim kurulu seçiminden sonra ilk toplantıda bir kararla görev yapılarak Başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üyeyi belirler
Yönetim kurulu tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağırabilir üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır Ve kararlar toplantıya katılan üye tam sayısının Salt çoğunluğu ile alınır.
Yönetim kurulu Asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çoğunluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir
Yönetim kurulu aşağıdaki hususlar, yerine getirir
1. Derneği temsil etmek ve bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek
2. gelir gider hesaplamalarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunulmak
3. derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak
4. Genel kurulun verdiği yetki ile Taşınmaz mal satın almak derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak bina veya tesis inşa ettirmek kira sözleşmesi yapmak Dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek
5. Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak
6. Genel kurulda alınan kararları uygulamak
7. Her faaliyet yılı sonunda derneğin İşletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek toplantılarda genel kurula sunmak
8. Bütçenin uygulanmasını sağlamak
9. Derneğe üye alınması ve üyelikten çıkılması hususlarında karar vermek
10. Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak
11. Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak
DENETIM KURULU
Denetim Kurulu üç asıl üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Denetim Kurulu asıl üyelerden istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir
Denetim Kurulu derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konular doğrultusunda faaliyet gösterip gösterilmediğini defter hesap ve kayıtlar yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını Dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.
8. Derneğin İç Denetim şekli derneğin tukarıda belirtilen amacın gerçekleşmesi ile ilkin olarak belirlenmiş organların yan kururluşları ve görevleri yetki ve sorumluluklarının düzenlenmesi ve işlerin yürütülmesi bir araya gelmiş üyeler arasında oluşan görüş ve birliğin sürdürülmesi ve dayanışmanın güçlendirilmesi , üye ilişkilerinin disipline edilmesi, belirlenen çalışma planı ve ile uygulamaya konan programın en iyi şekilde gerçekleştirilmesi ve ayrıca derneğin gelirlerinin toplanmasında uygulanacak biçim ve yollar üzerinde kurallar konulması etkin özellikleri sosyal yardımlar ve benzerlikleri gibi ilişkin konularda uzman elemanların raporlarına dayanarak objektif ölçüler ve değerler geliştirilmesi bunların uygulamasın ve gerekli görülen tüm konuların çözümü için ölçüler ve değerler geliştirilmesi bunların uygulanması ve gerekli görülen tüm konuların çözümü için kurul kararlarından geçmek üzere yönetmelikler ve yönergeler hazırlayarak yapmak biçimi ile sağlanır.
9. Organlara seçilenlerin idareye bildirilmesi
Genel kurulunca yapılan seçimi izleyen 7 gün içerisinde yönetim kurulu başkanı tarafından yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad soyadları Baba adları doğum yerleri doğum tarihleri meslekleri ikametgahları Dernek Merkezi'nin bulunduğu yerin en büyük Mülki amirliğine yazı ile bildirilir
10. Üye giriş aidatı yıllık üye aidatı Dernek üye muhtaç aidatı miktarı yönetim kurulunun her genel kurul toplantısında hazırlanıp teklif ettiği aidat miktarının genel kurul tarafından benimsenen miktarı derneğin yıllık mutat aidat miktarı olarak belirlenir yapılan yayınlar tertiplenen Piyango balo eğlence temsil konser spor yarışması ve konferans vesaire gibi faaliyetlerden elde edilen gelirler bağış ve yardımlar yardım toplama hakkındaki mevzuat a uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar lokal gibi kuracağı işletme ve mal varlığından elde edeceği gelirler
11. Dernek Gelir ve giderlerin de uygulanacak usul derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır
1. üye aidatı üyelerden giriş ödentisi olarak 20 TL aylık olarak 20 TL aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir
2. Gerçek ve tüzel kişilerin Kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar
3. Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı gezi ve eğlence temsil konser yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler
4. Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler
5. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılacak bağış ve yardımlar
6. Derneğin amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar
7. Diğer gelirler
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak alındı belgeleri Dernek yönetmeliği ek 17 de gösterilen biçim ve ebatta Yönetim Kurulu kararıyla matbaaya bastırılır, alındı belgelerinin bastırılma ve Matbaadan teslim alınması deftere kaydedilmesi eski ve yeni saymanlar arasında devir teslim belgesi ile Dernek adına gelir kaydedilmesi eski ve yeni saymanlar arasında devir teslim belgesi ile Dernek adına gelir tahsil edilecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda dernekler yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Yönetim kurulu Asil üyeleri hariç Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler yetki süresi ile belirtilmek suretiyle yönetim kurulu kararı ile tespit edilir gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği imza ve fotoğraflarını ihtiva eden dernekler yönetmeliği ek 19 da yer alan yetki belgesi Dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek Dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır yönetim kurulu Asil uyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgesinin suresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir suresi biten yetki belgeleri 1. Fikraya g6re yenilenir yetki belgesinin süresinin bitmesi ve adına yetki belgesi duzenlenen ki1inin görevinden ayrılması ölümü is ile veya görevine son verilmesi gibi hallerde verilmis olan yetki belgesinin Dernek yönetim kuruluna bir hafta icinde teslimi zorunludur. Ayrıca gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
Defterler hariç olmak üzere Dernek tarafından kullanılan alindi belgeleri harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı olmak üzere kaydedildikleri defterdeki Ayni tarih ve düzenine uygun olarak 5 yıl sureyle saklanır gelir ve gider belgeleri Dernek gelirleri Dernek yönetmeliği ek 17'de örneği bulunan alindi belgesi ile tahsil edilir Dernek gelirlerinin bankalar aracılığıyla tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler anında belgesi yerine geçer Dernek giderleri ise fatura perakende satış fişi Serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin gelir vergisi Kanunu'nun 94. Maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası bu kapsamda da bulunmayan ödemeler için dernekler yönetmeliği ek 13 örneği bulunan gider makbuzu veya banka dekontu gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Dernek tarafından kişi kurum ve kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet tahsilleri dernekler yönetmeliği ek 14 örneği bulunan ayni zamanda yardım teslim belgesi ile yapılır kişi kurum ve kuruluşlar tarafından Derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise dernekler yönetmeliği ek 15'te örneği bulunan ayni bağış alındı belgesi ile kabul edilir.
12. Dernek kayit ve belgeleri Dernek noterden tasdikli aşağıdaki defterleri tutar
1. Üye Kayıt defteri
2. Karar defteri
3. Gelen ve giden evrak defteri
4. Gelir ve gider defteri
5. Bütçe ve kesin hesap bilanço defteri
6. Demirbaş defteri
7. Alındı belgesi kayıt defteri
13. Kişilik değişikliği
Tüzük değişikliği genel kurul karan ile yapılabilir genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma Hakki bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır, çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ancak toplantıya katılan üye sayısı yönetim ye denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan oy kullanma hakki bulunan üyelerin oylarının 2/3 üdür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık yapalır.
14. Derneğin genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir yönetim kurulunun veya mevcut üyelerin üçte ikisinin gerekçeli yazılı teklifleri üzerine genel kurul tarafından derneğin her zaman feshine karar verilebilir bu hususta yapılacak genel kurul toplantısına toplantıya katılma hakkına haiz üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır bu surette çoğunluk sağlanmamış olsa üyeler ikinci toplantıya tüzüğün nokta maddesinde belirtildiği şekilde tekrar toplantıya çağrılır, bu çağrıdan sonra yapılacak toplantıda Dernek organlarının üye tam sayısının iki katından aşağı olmamak üzere sayılan ne olursa olsun Fesih konusu Karar hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin görüşü ile alınmalıdır.
Fesih karan Dernek yönetim kurulunca yazı ile 5 gün içerisinde mahallin en büyük Mülki amirine bildirilir.
15. DERNEĞİN TAFSiYESi
Genel kurul her zaman derneğin feshine karar verebilir genel kurul fesih konusunun görüşülmesi için genel kurula katılma hakki bulunan üyelerin 2-3 çoğunluğu aranır çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih karanın alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakki bulunan üyelerin oylarının 2 taksim üçüdür, genel kurulda Fesih karan oylaması açık olarak yapılır genel kurulca Fesih karan verildiğinde derneğin para mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır bu işlemlere feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır, tasfiye suresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında tasfiye halinde Ahlat Kültür Turizm Tanıtma ve Yardımlaşma Derneği ifadesi kullanılır tasfiye kurulu mevzuata uygun olarak derneğin para mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini bastan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir bu kurul önce derneğin toplantılarını inceler inceleme esnasında derneğe ait defterler alindi belgeleri harcama belgeleri tapu ve banka kayıtlar ile diğer belgelerinin takviyesi yapılarak Varlık ve yükümlülükleri ile tutanağa bağlanır tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa mallan paraya çevrilerek alacaklılara ödenir derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar nasıl tahsil edilir alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para mal ve hakları genel kurulda belirlenen yere devredilir genel kurulda devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve Fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm isimler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri Mülki idare amirlerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para mal ye haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasına müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun Yedi gün içinde bir yazı ile Dernek Merkezi'nin bulunduğu yerin Mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ye belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev bir yönetim kurulu üyesi ne de verilebilir bu defter ye belgelerin saklanma suresi beş yıldır.
16. Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda dernekler kanunu Türk medeni kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ye ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümler uygulanır
17. DERNEĞİN BOKLANMASI:
Derneğin amacını gerçekleştirmek ye faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapılabilir bu borçlanma kredisi mal ye hizmet alımı kanunlarından olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz
18. ilk bu dernek tüzüğü Dernekler Kanunu hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş olup 18 maddeden ibarettir